En toen kwam de gedachte: werken in het onderwijs, is dat wat voor mij? Een prachtige gedachte, want het is afwisselend, absoluut zinvol en dankbaar werk. Maar het is ook een nieuwe stap in een nieuwe wereld. Gelukkig biedt Alberdingk Thijm Scholen potentiële zij-instromers met een MBO-3, MBO-4, HBO en WO diploma een uitgebreid oriëntatietraject aan om deze gedachte te onderzoeken. Daarnaast zorgen we voor persoonlijke begeleiding en coaching tijdens dit nieuwe avontuur. Zodat je goed begint aan het volgende hoofdstuk van je carrière. En daar gaat het om!
Je persoonlijke route
Een zij-instromer volgt, afhankelijk van vooropleiding en ervaring, een werk- en opleidingstraject van twee tot vier jaar. Je komt in dienst van Alberdingk Thijm Scholen en de route die je aflegt hangt samen met je keuze voor het primair of voorgezet onderwijs. Hieronder lees je meer daarover.
Zo werkt het in het PO
Tijdens het oriëntatietraject onderzoeken we samen stapsgewijs of het zij-instroomtraject passend is, voor jou en voor ons. Als het oriëntatietrajact succesvol is doorlopen en we er samen vertrouwen in hebben dan kom je, afhankelijk van je vooropleiding en relevante ervaring, als leerkracht of leerkrachtondersteuner in dienst van Alberdingk Thijm Scholen. Daarnaast volg je een opleidingstraject van twee tot vier jaar. Ook dit is weer afhankelijk van je vooropleiding en relevante werkervaring. Alberdingk Thijm Scholen betaalt de kosten van je opleiding.
Twee startmomenten per jaar
Bij Alberdingk Thijm scholen starten we twee keer per jaar met het oriëntatietraject: in februari en in september.
Dit traject is vrijblijvend te volgen en bestaat uit de volgende stappen
- Het voeren van een oriënterend gesprek met de zij-instroom coaches;
- Het meelopen op een of meerdere van onze basisscholen;
- Het voeren van een verdiepend gesprek met de coaches en collega’s uit het werkveld;
- Deelnemen aan de 'Onderwijsproef'; een cursus over de basisbeginselen van het lesgeven. Deze cursus omvat vijf lesavonden en vier stagedagen op een van onze basisscholen;
- Het voeren van een ‘go or no go’ gesprek.
Na het succesvol afronden van het oriëntatietraject volgen nog drie stappen
- De aanmelding: inschrijving bij de Hogeschool Utrecht;
- De toelating: het behalen van het geschiktheidsonderzoek en/of de toelatingstoets(en);
- De opleiding: je werkt als leerkracht of als leerkrachtondersteuner en volgt tegelijkertijd het opleidingstraject van twee of vier jaar.
Twee zij-instroom routes in het voortgezet onderwijs
Voor het voortgezet onderwijs zijn er twee mogelijke routes. Bij de eerste route start je direct voor de klas. De tweede route is vergelijkbaar met het traject in het primair onderwijs.
Direct voor de klas (route 1)
Na een aantal gesprekken, een dag of meer meelopen met een ervaren docent en eventueel een proefles, kun je mogelijk al starten met je werkzaamheden als docent. We kijken samen met jou welke opleiding het beste bij je past. In het voortgezet onderwijs zijn er namelijk meer mogelijkheden om je onderwijsbevoegdheid te halen, dit is afhankelijk van je vooropleiding.
De Onderwijsproef (route 2)
Bij Alberdingk Thijm Scholen is er twee keer per jaar een oriëntatietraject, de Onderwijsproef. Deze bestaat uit de volgende onderdelen:
- Het voeren van een kennismakingsgesprek;
- Deelnemen aan een training waarbij de basisbeginselen van het lesgeven onderwezen worden. Deze training omvat vijf lesavonden en vier stagedagen op twee verschillende middelbare scholen.
Na het succesvol afronden van het oriëntatietraject doorloop je de volgende fases
- De toelatingsfase: het opstellen van portfolio en uitvoeren van een geschiktheidsonderzoek;
- De opleidingsfase: je werkt als docent en volgt tegelijkertijd het opleidingstraject.
We doen het samen!
Als zij-instromer in het primair of voortgezet onderwijs kun je in de voorbereiding op het geschiktheidsonderzoek uiteraard rekenen op goede begeleiding. Gedurende je opleiding kun je bovendien met al je vragen terecht bij je persoonlijke mentor of zij-instroomcoach. Wil je meer informatie om te ontdekken of het vak van leraar in het basisonderwijs of docent in het voortgezet onderwijs iets voor jou is? Vul dan het contactformulier in en geef aan waar je voorkeur naar uitgaat. Wij komen graag met je in contact om je te vertellen over de mogelijkheden binnen Alberdingk Thijm Scholen!
Irit en Gisèle staan nu voor de klas
Ben je benieuwd hoe het zij-instroomtraject bij hen verliep en wat ze van hun nieuwe carrière vinden?